Nieuw proces tegen Marcel Habran van start

Voor het hof van assisen in Nijvel is vrijdag een nieuw proces begonnen tegen Marcel Habran en drie van zijn kompanen. Habran en zijn bende stonden vorig jaar terecht wegens verschillende moorden en een reeks overvallen op geldtransporten.

Na het mosterproces dat zes maanden duurde – het langste proces in de Belgische rechtsgeschiedenis – werd Habran veroordeeld tot 15 jaar cel en 20 jaar terbeschikkingstelling. Verschillende andere bendeleden kregen ook zware straffen.

Habran en drie andere veroordeelden stapten daarop naar het Hof van Cassatie, dat het arrest op 30 september 2009 voor de vier veroordeelden vernietigde omdat het niet was gemotiveerd zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had opgelegd.

Habran, Thierry Dalem, Giuseppe Rosato en Anouar Bennane moeten daarom opnieuw worden berecht voor de feiten waarvoor ze tijdens het eerste assisenproces in Luik terechtstonden.

Habran had zichzelf in de loop van donderdag aangeboden in de gevangenis van Vorst. Het nieuwe proces was in Brussel gepland, maar gaat uiteindelijk door in Nijvel met een Brusselse jury. De eerste procesdag wordt uitgetrokken voor de samenstelling van de jury. Na de paasvakantie hervat het proces.

Bron » Knack