Proces-Habran start opnieuw

Voor het hof van assisen van Nijvel is maandag het tweede proces van Marcel Habran en drie van zijn kompenen opnieuw van start gegaan. Het proces Habran-bis was gestart op 2 april, maar toen werd enkel de jury samengesteld.

Het vervolg van het proces was na de paasvakantie gepland. Het nieuw proces was nodig omdat het Hof van Cassatie het arrest voor Habran, Thierry Dalem, Guiseppe Rosato en Annuar Bennane had verbroken omdat het nieuw was gemotiveerd. De bende-Habran stond terecht wegens verschillende moorden en een reeks overvallen op geldtransporten.

Na het mosterproces dat zes maanden duurde (het langste proces in de Belgische rechtsgeschiedenis), werd Habran veroordeeld tot 15 jaar cel en 20 jaar terbeschikkingstelling. Ook verschillende andere bendeleden kregen zware straffen.

Maandagochtend besliste het assisenhof van Nijvel om het proces niet op te splisten. Ze legde daarmee een vraag van de verdediging naast zich neer. Die had gevraagd om Habran en Thierry Dalem, die terechtstaan voor overvallen op geldtransporten, apart te berechten van Giuseppe Rosato en Anouar Bennane, die zich moeten verantwoorden voor verschillende moorden.

Bron » Knack