Proces-Habran wordt hernomen

Voor het hof van assisen van Nijvel herneemt woensdag het tweede proces tegen Marcel Habran en drie van zijn kompanen. Habran en zijn bende stonden vorig jaar terecht wegens verschillende moorden en een reeks overvallen op geldtransporten.

Na het monsterproces dat zes maanden duurde, het langste proces in de Belgische rechtsgeschiedenis, werd Habran – de ‘Luikse peetvader’ – veroordeeld tot 15 jaar cel en 20 jaar terbeschikkingstelling. Verschillende andere bendeleden kregen ook zware straffen.

Habran en drie andere veroordeelden stapten daarop naar het Hof van Cassatie, dat het arrest op 30 september 2009 voor de vier veroordeelden vernietigde omdat het niet was gemotiveerd zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had opgelegd.

Het nieuwe proces tegen de vier beklaagden ging op 2 april van start. Naast Habran staan Thierry Dalem, Giuseppe Rosato en Anouar Bennane opnieuw terecht voor de feiten waarvoor ze tijdens het eerste assisenproces in Luik terechtstonden. Het proces werd gedurende de twee zomermaanden opgeschort, maar herneemt woensdag met het begin van de pleidooien.

Bron » Knack