Nieuw proces Habran nu in Brussel

Het Hof van Cassatie heeft woensdagmiddag het arrest-Habran nietig verklaard voor vier veroordeelden die in cassatie waren gegaan. De vier veroordeelden in het proces tegen Marcel Habran voerden aan dat het arrest niet gemotiveerd was. Het arrest kwam er op 3 maart na zes maanden proces.

Een nieuw assisenproces moet nu in Brussel oordelen over schuld of onschuld van Habran, Pépé Rosato, Anouar Bennane en Thierry Dalem. Het hof van assisen van Luik veroordeelde Habran tot 15 jaar gevangenis en 20 jaar terbeschikkingstelling.

Habran werd schuldig bevonden aan de overval op een geldtransport in Borgworm. Dat er twee transporteurs bij om het leven kwamen, werd niet weerhouden als verzwarende omstandigheid. Wel werd hij veroordeeld als leider van een criminele organisatie.

Rosato werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor 4 moorden. Bennane, die bij Rosato was bij 3 van die moorden, kreeg dezelfde straf. Dalem, die werd vrijgesproken voor verschillende overvallen, kreeg 30 jaar celstraf voor de overval in Borgworm.

De Luikse jury beschouwde hem als dader van de dubbele doodslag. Het Hof volgde de conclusies van de procureur-generaal en van de advocaten van de vier. Ze vroegen om ermee rekening te houden dat het arrest niet werd gemotiveerd.

De professionele rechters weigerden zelfs het arrest te motiveren, omdat ze ervan uitgingen dat het duidelijk genoeg was dat de vragen werden gepreciseerd. Het nieuwe proces zou wel minder zwaar zijn dan het eerste. Voor een lange reeks beschuldigingen werden de vier definitief vrijgesproken.

Bron » De Morgen