Speurder Demoerloose vrijgesproken van schenden beroepsgeheim

Walter Demoerloose, voormalig lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P. en speurder in onder meer de zaak rond Freddy Horion en de Bende Van Nijvel, is vandaag vrijgesproken door de correctionele rechtbank van Gent. De 62-jarige speurder, die in maart 2008 ontslagen werd, stond terecht voor het lekken van een brief van Horion aan De Morgen en van details over verschillende gerechtelijke onderzoeken aan Humo.

Commissaris-auditor Demoerloose werd op 17 maart 2008 afgezet als lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P., nadat hij de politievakbond VSOA had gemeld dat er een gerechtelijk onderzoek liep naar een van de leden van het Vast Comité. Volgens Demoerloose werd hij “buitengeschopt” door directeur-generaal Henri Berkmoes van het Comité P. omdat hij bepaalde wantoestanden aan het licht bracht.

Demoerloose maakte zich volgens het openbaar ministerie twee keer schuldig aan het schenden van het beroepsgeheim. Op 13 mei 2008 gaf hij in een interview in het weekblad Humo details over opsporings- en gerechtelijke onderzoeken waarin hij zelf betrokken was. Het ging onder meer over het onderzoek naar een man die overleed na een val uit een combi in Deurne en het overlijden van een Antwerpse diamantair bij een huiszoeking.

De tweede vermeende schending van het beroepsgeheim handelde over een brief die Horion aan Demoerloose schreef. In de brief beweert Horion dat hij een van de moorden waarvoor hij veroordeeld werd op zich had genomen, hoewel ze door een mededader was gepleegd. De brief maakte deel uit van een pv van een strafdossier en viel volgens de aanklager daarom onder het beroepsgeheim.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Advocaat Piet Van Eeckhaut meende dat de feiten die Demoerloose bevestigde al zeer algemeen bekend waren in de pers. “Dit dossier had geklasseerd moeten worden. Als alle lekken in gerechtelijke onderzoeken even goed bestudeerd worden, zouden de speurders bijzonder veel werk hebben.”

Volgens de verdediging had de brief van Horion ook geen geheim karakter meer, omdat de feiten al verjaard waren. De rechtbank sprak Demoerloose vrij, maar motiveerde de uitspraak niet in de rechtszaal. Het is nog niet bekend of het openbaar ministerie in beroep gaat tegen het vonnis.

Bron » De Morgen