Ex-speurder voor rechter voor schending beroepsgeheim

Walter Demoerloose, voormalig lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P en speurder in onder meer de zaak rond Freddy Horion en de Bende Van Nijvel, is vandaag voor de correctionele rechtbank van Gent verschenen voor het bekendmaken van geheimen ten nadele van het Comité P. De 62-jarige speurder, die in maart 2008 ontslagen werd, gaf in Humo details over verschillende gerechtelijke onderzoeken en lekte een brief van Horion aan De Morgen. Het openbaar ministerie wil Demoerloose de gunst van de opschorting geven, maar volgens zijn advocaat had hij nooit vervolgd mogen worden.

Commissaris-auditor Demoerloose werd op 17 maart 2008 afgezet als lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P, nadat hij een mail naar de politievakbond VSOA had geschreven dat er een gerechtelijk onderzoek liep naar een van de leden van het Vast Comité. Volgens Demoerloose werd hij ‘buitengeschopt’ door directeur-generaal Henri Berkmoes van het Comité P omdat hij bepaalde wantoestanden aan het licht bracht.

De openbare aanklager verklaarde dat hij zich niet wil mengen in de “oorlog” tussen Demoerloose en Berkmoes, en dat het onderzoek in alle objectiviteit gevoerd werd. Demoerloose heeft zich twee keer schuldig gemaakt aan het schenden van het beroepsgeheim, zei procureur An Schoonjans. “Op 13 mei 2008 gaf de beklaagde in een interview in Humo details over opsporings- en gerechtelijke onderzoeken waarin hij zelf betrokken was. Hij bevestigde niet alleen informatie die al eerder verschenen was, maar gaf ook bijkomende nieuwe details.”

Het ging onder meer over de zaak rond adjunct-directeur-generaal Hans De Groote en een valse aangifte van gsm-diefstal, het onderzoek naar een man die stierf na een val uit een combi in Deurne en het overlijden van een Antwerpse diamantair bij een huiszoeking. Demoerloose had ook contacten met Kris Daels en Jean-Marie Dedecker van LDD, maar het openbaar ministerie heeft geen bewijzen dat de speurder aan hen professionele details lekte.

De tweede schending handelt over een brief die Horion aan Demoerloose schreef. In de brief beweert Horion dat hij een van de moorden waarvoor hij veroordeeld werd, op zich had genomen, hoewel ze door een mededader zouden gepleegd zijn. “De brief maakte deel uit van een pv van een strafdossier, maar Demoerloose scande de brief in en mailde hem naar journalist Douglas De Coninck van De Morgen“. De aanklager zette dan ook vraagtekens bij een artikel van 20 juni in De Morgen, net voor de inleidingszitting van het proces van Demoerloose, dat Horion vrijpleitte voor de moord aan de Gentse Vliegtuiglaan.

De advocaat van Demoerloose, meester Piet Van Eeckhaut, vindt de zaak “een surrealistische vervolging van een grote politieman”. De verdediging vraagt de vrijspraak en meent dat de feiten die Demoerloose bevestigde al zeer algemeen bekend waren in de pers. “Dit dossier had geklasseerd moeten worden. Als alle lekken in gerechtelijke onderzoeken evenveel bestudeerd worden, zouden de speurders bijzonder veel werk hebben.” Volgens de verdediging had de brief van Horion ook geen geheim karakter meer, omdat de feiten al verjaard waren. Uitspraak volgt op 30 september.

Bron » De Morgen