“Ontslagen speurder lekte geheimen Comité P.”

De correctionele rechtbank van Gent heeft vandaag het proces ingeleid tegen Walter Demoerloose, voormalig lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P. en speurder in onder meer de zaak rond Freddy Horion. De 62-jarige speurder, die in maart 2008 ontslagen werd, wordt beschuldigd van het bekendmaken van geheimen ten nadele van het Comité P.

Demoerloose moet zich verantwoorden voor schending van het beroepsgeheim en een inbreuk op de wet tot regeling van het toezicht op politie- en inlichtingendiensten, die stelt dat de leden van de Vaste Comités, de griffiers, de leden van de Diensten Enquêtes en het administratief personeel verplicht zijn de geheimen te bewaren waarvan zij kennis krijgen tijdens het vervullen van hun opdracht. Het geheim blijft bestaan, zelfs wanneer zij hun functie hebben beëindigd, aldus de wet.

Commissaris-auditor Demoerloose werd op 17 maart 2008 afgezet als lid van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P., nadat hij een mail naar de politievakbond VSOA had geschreven dat er een gerechtelijk onderzoek liep naar Gil Bourdoux, een van de leden van het Vast Comité. Na zijn ontslag zou Demoerloose details van onderzoeken waarin hij betrokken was, gelekt hebben aan de pers, onder meer over de zaak rond Freddy Horion.

De advocaat van Demoerloose, meester Piet Van Eeckhaut, vindt de zaak “een nutteloze vervolging van een grote politieman”. De verdediging zal de vrijspraak pleiten en kondigde aan mogelijk getuigen op te roepen. De correctionele rechtbank behandelt de zaak op 9 september.

Bron » De Morgen