Topman Comité P. buiten vervolging gesteld voor lasterlijke aangifte

Henri Berkmoes, directeur-generaal van de dienst Enquêtes van het Vast Comité P., is woensdag door de raadkamer in Gent buiten vervolging gesteld voor lasterlijke aangifte. Dat vernam Belga uit goede bron.

De klacht was ingediend door Walter Demoerloose, voormalig lid van de dienst Enquêtes en speurder in onder meer de zaak rond Freddy Horion en de Bende Van Nijvel. De 63-jarige Demoerloose werd op 17 maart 2008 afgezet als lid van de dienst Enquêtes, nadat hij de politievakbond VSOA had gemeld dat er een gerechtelijk onderzoek liep naar een van de leden van het Vast Comité.

Volgens Demoerloose werd hij buitengewerkt door directeur-generaal Berkmoes, omdat hij bepaalde wantoestanden aan het licht bracht. Berkmoes stelde een pv op waarin hij aangaf dat Demoerloose zijn beroepsgeheim had geschonden, door het lekken van een brief van Horion en van details over verschillende gerechtelijke onderzoeken.

Demoerloose moest zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Gent, maar werd eind vorig jaar vrijgesproken van schending van het beroepsgeheim.

Hij diende op zijn beurt klacht in tegen Henri Berkmoes wegens lasterlijke aangifte. Volgens Demoerloose mocht Berkmoes als betrokken partij niet zomaar een pv opstellen om hem proberen de mond te snoeren. De raadkamer in Gent oordeelde woensdag echter dat Berkmoes niet vervolgd moet worden voor de correctionele rechtbank.

Bron » De Morgen