Laatste medeplichtige Patrick Haemers buiten vervolging gesteld

De raadkamer van Brussel heeft vorige week vrijdag het ontslag van rechtsvervolging uitgesproken in de zaak van Marc Van Dam, de laatste medeplichtige van Patrick Haemers. Hiermee wordt een definitief einde gemaakt aan de vervolgingen met betrekking tot Van Dam. Dat meldt La Dernière Heure. De man riskeerde om, 20 jaar na de feiten, naar de correctionele rechtbank gestuurd te worden op vraag van het parket.

In 1989 stortte Marc Van Dam 102.890 dollar op een Oostenrijkse bankrekening. Het geld zou afkomstig zijn van het losgeld dat verkregen werd voor de ontvoerde voormalige premier Paul Vanden Boeynants. Van Dam werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor zijn rol in de bende van Haemers. In 2006 werd in Brussel een onderzoek gestart naar witwaspraktijken, waarvan Van Dam beschuldigd zou worden. Sinds oktober 2008 vroeg het parket dan ook zijn verschijning voor de correctionele rechtbank.

Het proces heeft echter niet plaatsgevonden. Volgens La Dernière Heure oordeelde de raadkamer dat de wet op witwaspraktijken, die op 20 mei 1995 in werking trad, niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast. In tussentijd heeft de Oostenrijkse rechtbank beslist om het geld terug te geven aan de rechtshebbenden van Vanden Boeynants.

Bron » De Morgen