Assisenzaken mogen nog slechts drie dagen duren

Er komen minder assisenzaken en ze zullen korter duren, nog slechts drie dagen als de beschuldigde bekent. De georganiseerde misdaad verdwijnt uit assisen. Dat staat in het voorstel van de regering om het hof van assisen te hervormen, berichten de Concentra-kranten woensdag. De meerderheid bereikte daarover dinsdagnamiddag een akkoord, op enkele kleine puntjes na.

Het akkoord wordt woensdag in de Senaat voorgesteld. Het is de bedoeling dat die er voor de grote vakantie over stemt. Het akkoord voorziet onder meer dat er in de toekomst geen hoger beroep komt tegen een assisenarrest, maar het Hof van Cassatie moet wel de motivering van de veroordeling/vrijspraak beoordelen.

Verder wordt de procedure ‘ontvet’: er komt een voorafgaande zitting van het hof zonder jury over de procedurekwesties en over de lijst met getuigen die worden gehoord. Het assisenhof wordt voor heel wat minder zaken bevoegd. Alle zaken die nu al kunnen worden doorverwezen naar de correctionele rechter, zullen automatisch naar die correctionele rechter gaan.

Bron » Knack