Rechtszaken duren nog langer

De vorige regering-Verhofstadt II heeft een monster gebaard met haar ‘wet tegen de gerechtelijke achterstand’. Wie verwikkeld is in een rechtszaak, moet bij de meeste rechtbanken en hoven van beroep nog langer wachten. In sommige rechtbanken zijn de termijnen zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit een enquête van de Hoge Raad voor de Justitie bij alle hoven en rechtbanken in ons land.

De nieuwe wet is van kracht sinds 1 september en bepaalt allerlei nieuwe procedureregels voor rechtszaken, gaande van de agendering van processen tot de termijnen voor vonnissen. Een grote meerderheid van de rechtbanken van eerste aanleg, de arbeidsrechtbanken en bijna alle hoven van beroep klagen dat de behandeling van rechtszaken nu langer duurt. Sommige rechtbanken spreken over een verlenging van de termijnen met minimaal drie tot vijf à zes maanden en zelfs een verdubbeling van de termijn.

In het algemeen wordt gewaarschuwd voor heel wat tijdverlies en nutteloos werk. De rechtbanken worden verplicht hun zittingsrollen meteen op te vullen, maar bijvoorbeeld na een minnelijke regeling kan het geplande proces wegvallen. De rechtbanken en hoven vrezen tal van ‘blanco zittingen’ waarbij uiteindelijk niemand verschijnt.

Bron » De Tijd