“Gerechtelijke achterstand is justitie onwaardig”

Het gerechtelijk jaar is vanmorgen plechtig geopend met enkele openingstoespraken aan de belangrijkste rechtscolleges in ons land: het Hof van Cassatie en de hoven van beroep.

In zijn openingsrede voor het hof van beroep in Gent hekelde procureur-generaal Frank Schins de gerechtelijke achterstand. “Eind vorig jaar lagen nog 1.900 zaken te wachten op een uitspraak van het hof van beroep”, zei procureur-generaal Schins. Hij noemt de achterstand justitie onwaardig.

De oorzaken zijn volgens hem de archaïsche regeling van de strafprocedure en de lange wachttijd vooraleer een gerechtelijk onderzoek is afgerond en een rechtszaak kan starten. Schins wijst ook met een beschuldigende vinger naar advocaten die de rechtsregels blijven uitputten om procedures te rekken.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) was ook aanwezig bij de openingsplechtigheid in Gent en zei dat hij de raadgevingen tot verbetering ter harte neemt. De minister zei ook dat hij geen nieuwe besparingsronde bij justitie wil.

Net als bij alle andere overheidsdepartementen moet justitie dit jaar 0,7% besparen op het personeelsbudget. Voor de begroting van 2012 moet 22 miljard euro aan besparingen gevonden worden, maar dat zal niet bij justitie zijn als het van De Clerck afhangt.

“Het hele gerecht moet verder vernieuwd worden, heel dringend en op verschillende vlakken. We zijn daarmee bezig en in zo’n beweging kan je niet nog eens zeggen dat de magistratuur moet inleveren en dat we voor het derde jaar op rij minder centen zouden hebben om het wettelijk kader in te vullen dus vandaar mijn signaal: op dat vlak kan niet bespaard worden”, zei Stefaan De Clerck.

Bron » VRT Nieuws