Gerechtelijke achterstand neemt af

De Belgische hoven van beroep hadden nog nooit zo weinig achterstand en je kreeg er nog nooit zo snel een arrest. Vandaag wacht je in een burgerlijke rechtszaak gemiddeld 653 dagen op een arrest, wat tien jaar geleden nog dubbel zo lang was (1.261 dagen in 2004). Dat meldt De Tijd.

Eind vorig jaar wachtten nog maar 37.069 rechtszaken op een verdict tegenover 51.700 zaken tien jaar geleden. Ondanks de klaagzangen bij justitie schetsen de statistieken van de federale overheidsdienst Justitie een rooskleuriger beeld.

Er zijn wel grote verschillen tussen de vijf hoven van beroep in ons land. Brussel torst de grootste ‘achterstand’ met 10.687 hangende zaken eind vorig jaar en een gemiddelde duurtijd van 828 dagen. Ook Gent scoort hoger dan gemiddeld met een wachttijd van 745 dagen. Terwijl je in Antwerpen gemiddeld ‘maar’ 586 dagen, ongeveer een jaar en zeven maanden, wacht op een uitspraak in een burgerlijke zaak.

De hoven van beroep zien ook een positieve evolutie voor hun strafzaken over misdrijven. In een klassieke strafzaak wacht je nu gemiddeld 326 dagen of bijna elf maanden op een arrest, tegenover 352 dagen in 2010. Ook het aantal hangende strafzaken bij de hoven van beroep was nog nooit zo laag.

Bron » De Standaard