Rechtszaken beperken tot maximaal één jaar is “totaal onrealistisch”

“Tussen de dagvaarding en uitspraak in een rechtzaak mag er maximaal één jaar zitten”, liet minister van Justitie Koen Geens horen. Dat is totaal onrealistisch, zegt het college van de hoven en rechtbanken nu. “Besparingen zullen de doorlooptijd zelfs nog met 6 maanden doen toenemen.” Dat schrijft De Standaard vandaag.

De duur van een proces beperken tot maximaal één jaar, dat is de topprioriteit van Koen Geens. “Ik ga een aantal zaken eenvoudiger maken, zodat er op een minder ouderwetse manier wordt gewerkt”, zo zei hij in een gesprek met De Standaard. Die plannen blijken nu totaal onrealistisch te zijn. Dat laat het college horen, die de middelen moet verdelen onder de 56 lokale gerechten.

Vooral de burgerlijke afdelingen hebben te kampen met lange wacht- en doorlooptijden. Die kan daar oplopen tot 2,5 jaar. Volgens de eerste voorzitter van het Brusselse hof, Luc Maes, is er geen enkele manier denkbaar waarop die doorlooptijd tot één jaar beperkt kan worden.

Integendeel zelfs: door de besparingen die de regering-Michel ook binnen justitie wil doorvoeren, zullen de tijden eerder toe- dan afnemen. Gemiddeld met zo’n 6 maanden, zo tonen simulaties aan.

Bron » De Morgen