Inlichtingendiensten moeten inleveren ondanks jihadisme

De regering-Michel wil hard inzetten op de strijd tegen jihadisme, maar de betrokken diensten krijgen geen boter bij de vis. Het Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging (OCAD) moet een zesde van zijn budget inleveren, de Staatsveiligheid een kleine 10 procent. ‘We zullen onze prioriteiten moeten stellen’, zegt een hoge bron.

Bij het OCAD krimpt het personeelsbudget met 16 procent, van 1.053.000 euro vorig jaar tot 884.000 euro in 2015. Op het werkingsbudget van 468.000 euro wordt 92.000 euro bespaard. De Staatsveiligheid moet het dan weer met 3,9 miljoen euro minder doen, of 8,5 procent. De saneringen staan haaks op de wil van de federale regering om radicalisering flink aan te pakken.

Bovendien waarschuwde ex-topman van de Staatsveiligheid Alain Winants in mei al dat het vet van de soep was. “De Staatsveiligheid kan niet langer al haar opdrachten vervullen. Dat zijn grote risico’s, dan moet je gevoelige keuzes maken”, klonk het.

Een hoge bron binnen de inlichtingendienst stelt dat de “Veiligheid van de Staat zich inderdaad zal moeten richten op bepaalde prioriteiten. Een ervan zal de opvolging van Syriëstrijders zijn.” Het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) bevestigt: “Maar dat wil niet zeggen dat bepaalde materies niet meer worden opgevolgd, wel zullen ze anders – minder prioritair – worden behandeld.”

Binnenkort zal de inlichtingendienst zich alvast niet langer moeten bezighouden met de bescherming van staatshoofden. Tot vandaag is dat een gedeelde taak met de federale politie. Maar die krijgt dus meer werk in haar mandje. “Maar ook meer geld?”, vraagt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) zich af. Hij is lid van de begeleidingscommissie in de Kamer van Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

Van Hecke stelt zich ook vragen bij die prioriteiten. “Misschien moet de Staatsveiligheid binnen een paar jaar vaststellen dat ze te weinig aandacht heeft besteed aan een bepaalde organisatie of sekte, die vandaag ongevaarlijk lijkt.” Ook de budgetten voor de repatriëringen dalen, terwijl de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een fors terugkeerbeleid had aangekondigd.

Bron » De Morgen