Comité P: “Politie steelt met gemak inbeslagnames”

Politiemensen kunnen gemakkelijk inbeslaggenomen geld, drugs, juwelen en andere luxeproducten stelen. Dat blijkt uit een nieuw ‘observatoriumrapport’ van het Comité P, dat de politie controleert. Het comité waarschuwt dat het geregeld onderzoeken voert naar verdwenen inbeslagnames. In de meeste dossiers is geld verdwenen, soms zelfs tienduizenden euro’s.

Daardoor slaat justitie een mal figuur. Zo vond het parket in een bepaald dossier onvoldoende bewijzen tegen een verdachte bij wie duizenden euro’s in beslag waren genomen. Toen het geld teruggegeven moest worden, bleek het nooit te zijn gestort op de rekeningen van het orgaan voor inbeslagnames. Intussen was het geld ook verdwenen uit de kluis van de politie.

Al te vaak worden de daders niet gevonden, stelt het Comité P vast. De diefstallen worden vaak pas na jaren ontdekt. “Problemen met inbeslagnames zijn in bepaalde politiediensten al lang bekend, maar het duurt lang voordat er een oplossing is”, luidt het.

Bij de lokale politie Brussel/Elsene bijvoorbeeld zijn al in 2005 lacunes ontdekt. Het Comité P stuurde daarover heel wat brieven, maar er zijn nog altijd geen waterdicht richtlijnen.

Het Comité P klaagt over allerlei organisatorische disfuncties in de rest van het land. Sommige politiekorpsen hebben helemaal geen kluizen of meerdere politiemensen hebben toegang tot de kluizen. Of de registers worden niet goed bijgehouden.

In zijn rapport somt het Comité P nog meer wanpraktijken bij de politiediensten op. Zoals de sirene opzetten om files te ontwijken of parkeren op het trottoir van de Wet- straat om persoonlijke inkopen te doen. Of een steekpartij waar door nalatigheid geen patrouille noch een ambulance naartoe is gestuurd. Ook zijn niet alle werkstations voor 101-oproepen bemand.

Een meer structureel probleem is het misbruik van de politiedatabanken. In 2009 zijn verschillende politiemensen vervolgd voor het schenden van hun beroepsgeheim. Uit pure nieuwsgierigheid hebben politiemensen vertrouwelijke informatie over de zelfmoord in juni 2009 van zangeres Yasmine opgezocht. Meestal wordt gezocht naar privégegevens over ‘ex-partners’ of ‘kandidaat-partners’.

Het Comité P controleert ook de ‘bijzondere inspectiediensten’, waarvan de inspecteurs de bevoegdheden van een ‘officier van de gerechtelijke politie’ hebben. Uit onderzoek door de Algemene Directie Controle & Bemiddeling, de vroegere economische inspectie, blijkt dat de inspecteurs onvoldoende weten wat hun bevoegdheid precies inhoudt.

Het Comité P kreeg het voorbije jaar 2.401 klachten over politiemensen, een recordaantal. Maar slechts 15 procent van de klachten blijkt gegrond. De meeste klachten gaan over onjuiste vaststellingen of agressie.