Lieten wil meer onderzoeksjournalistiek op VRT

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten heeft dinsdagavond in een lezing op de Vrije Universiteit Brussel haar visienota voorgesteld over de toekomst van de VRT. Ze benadrukte dat ze geen krimpscenario wil voor de openbare omroep, maar dat er wel duidelijke keuzes gemaakt zullen moeten worden.

Lieten wil met haar visienota het debat openen in de aanloop naar het vastleggen van de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de openbare omroep voor de komende vijf jaar.

De openbare omroep ontsnapt niet aan de besparingen, erkent ze, maar dat betekent niet dat de Vlaamse overheid deVRT wil doen krimpen. Lieten: “De publieke omroep mag niet gereduceerd worden tot een zender die louter marktaanvullend werkt. De publieke omroep moet de standaard blijven inzake kwaliteit, creativiteit, diversiteit, inclusiviteit en innovatie, in een dynamische relatie met de andere spelers in het veld.”

Wel zullen er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden, aldus de Mediaminister. Zelf wil ze meer ruimte voor onderzoeksjournalistiek en buitenlandverslaggeving. “Een gebrek aan middelen kan niet altijd ingeroepen worden om te verklaren waarom diepgravende journalistiek of slow journalism maar weinig in het aanbod voorkomt. De VRT beschikt over de grootste redactie van het land en heeft daarom ook een grote verantwoordelijkheid.”

Verder stelt Lieten het voortbestaan van de plusprogramma’s (één+, Canvas+…) in vraag. De VRT moet er voor iedereen zijn, dus evenveel voor mensen die geen digitaal abonnement hebben, redeneert ze. Lieten ziet meer heil in het uitbouwen van een analoge, volwaardige kinder- en jongerenzender.

Bron » De Morgen