Politie slordig met inbeslagnames

De politie springt nog te slordig om met in beslag genomen drugs, wapens, geld, gestolen voorwerpen en voertuigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Inspectie, de externe toezichthouder van al onze politiediensten. Geen enkele van de gecontroleerde politiediensten weet exact wat ze allemaal in beslag genomen heeft.

De Algemene Inspectie opende het onderzoek na zorgwekkende signalen dat sommige politiediensten amper moeite deden om diefstallen van in beslag genomen goederen en andere wantoestanden te voorkomen. Van januari tot november vorig jaar werden 36 van de 196 lokale politiezones en 27 diensten van de federale politie gecontroleerd.

Al van bij het begin van ons onderzoek stelden we vast dat geen enkele zone of federale politiedienst correcte en betrouwbare gegevens kon verstrekken over het aantal in beslag genomen goederen’, staat in het nieuwe jaarverslag van de Algemene Inspectie.

Bij bepaalde politiekorpsen moest de Inspectie zelfs tijdens het onderzoek dringend ingrijpen omdat er sprake was van ‘grote tekortkomingen en belangrijke risico’s’. Het definitieve verslag van het onderzoek wordt pas deze week bezorgd aan de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Navraag bij de Algemene Inspectie leert wat er zoal fout loopt.

“Heel wat diensten hebben geen infrastructuur om diefstallen te verhinderen. Er zijn ook te weinig controlesystemen om te voorkomen dat in beslag genomen drugs op het politiekantoor belanden. Bij sommige korpsen worden in beslag genomen voertuigen dan weer in slechte omstandigheden bewaard.

Er zijn minder risico’s met in beslag genomen geld, maar het is altijd gênant als geld verdwijnt.” De Algemene Inspectie dringt aan op duidelijke richtlijnen en afdoende systemen om de inbeslagnames te beheren. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael wenste nog niet te reageren.

Bron » De Tijd