Proces tegen bende van Habran van start

Voor het hof van assisen van Luik is vandaag het proces tegen Marcel Habran en zijn bende van start gegaan. De start ging gepaard met grote veiligheidsmaatregelen. Zo worden onder meer de ingangen van het justitiepaleis gecontroleerd en is er een veiligheidszone ingesteld. De beschuldigden werden in verschillende wagens naar het justitiepaleis van Luik gebracht.

De laatste wagen kwam om 9.20 uur aan. Bij de start van het proces klaagde de advocaat van Habran, Marc Uyttendaele, over de omstandigheden waarin zijn cliënt zich bevindt in de beschuldigdenbox. De man had het over problemen met het zicht en gehoor vanuit de box en het gebrek aan plaats.

Tijdens de aankomst van de beschuldigden surveilleerde een helikopter boven het justitiepaleis. Voor de start van het proces rond Habran werden een honderdtal politieagenten van de stad Luik en een groot aantal agenten van de federale politie opgetrommeld om de veiligheid te garanderen. De agenten stelden zich zowel in het justitiepaleis als voor de ingang op.

Het proces tegen Habran vindt op de eerste verdieping van het justitiepaleis plaats. De gang voor de zittingszaal is bereikbaar via twee kanten. Eén ingang is gereserveerd voor de mogelijke juryleden, die door een veiligheidsportaal moeten om naar hun beraadslagingslokaal te gaan. Enkel juryleden mogen via die ingang binnen. Een journalist die naar een vlakbijgelegen toilet wilde gaan, werd begeleid door een politieagent.

Het publiek en de journalisten moeten gebruik maken van de andere ingang om naar de rechtszaal te gaan. Ook zij moeten een hele veiligheidsprocedure doorlopen. Zo moeten ze door een portiek met metaaldetector.

Voorts zijn er nog andere veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo zijn er geen fototoestellen toegelaten binnen de veiligheidszone die rond het hof van assisen is ingesteld. Ook gsm-toestellen met een ingebouwd fototoestel mogen die ruimte niet in en worden in bewaring genomen. Omdat het hof van assisen te klein is, is de rechtszaak ook via televisieschermen te volgen in de grote hal en in een kleine perszaal.

De twaalf beklaagden zijn:

 • Thierry Dalem (50): Hij wordt beschuldigd van een reeks overvallen, waaronder die op een Brinks-geldtransport in Borgworm op 12 januari 1998. Bij die overval kwamen twee geldkoeriers om het leven. Dalem zou ook betrokken zijn geweest bij de spectaculaire overval op een Brinks-geldtransport op de luchthaven van Findel, Luxemburg, op 9 oktober 2000. Buit: 74 miljoen oude Belgische frank. Hij wordt ook beschuldigd van de moorden op Robert Bovenisty en Leopold Maréchal.
 • Joel Schraenen (50): Hij wordt net als zijn boezemvriend Dalem beschuldigd van een reeks overvallen, onder meer Borgworm en Findel. Hij zou betrokken zijn bij de moorden op Serge Pierrin en Robert Bovenisty.
 • Giuseppe Rosato (42): Hij wordt beschuldigd van de moorden op Mario Tomasi, Onofrio Cacciatore en Georges Hardy.
 • Anouar Bennane (28): Hij wordt beschuldigd van de moorden op Tomasi en Pierrin.
 • Stefan Lewus (31): Hij wordt beschuldigd van de moord op Robert Bovenisty.
 • Claude Kremer (55): Hij wordt beschuldigd van een reeks overvallen, waaronder Borgworm en Findel.
 • Eric Weyns (40): Hij wordt beschuldigd van de moord op Philippe Maréchal en Serge Pierrin.
 • Marcel Habran (75): Hij wordt beschuldigd van deelname aan de overvallen van Borgworm en Findel. Hij zou de spin zijn in het web van de bende.
 • Jean-Marie Geerts (60): Hij wordt beschuldigd van de overval in Findel.
 • Tony Samardzic (38): Hij wordt beschuldigd van de moorden op Mario Tomasi en Onofrio Cacciatore.
 • Jean Renson (69): Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de overval in Borgworm. Hij is zwaar ziek en niet aanwezig op het proces.
 • Vincent Buret (37): Hij wordt beschuldigd van de moord op Leopold Maréchal en van de overval in Findel. Hij is voortvluchtig.

Bron » De Morgen