Palermo aan de Maas, de bende Habran

Op 3 september 2008 start voor het Luikse Hof van Assisen het proces tegen de bende rond Marcel Habran. Naast de hoofdrolspeler en de vroegere peetvader van de Luikse onderwereld, staan er nog elf andere personen terecht voor een twintigtal feiten, waaronder 8 moorden en verschillende gewapende overvallen. Het proces gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen en zal zeker 4 maanden duren.

De nu 75-jarige Habran zat al meer dan 20 jaar van zijn leven in de gevangenis. In deze zaak is hij de meest bekende beschuldigde, maar de zwaarste beschuldigingen rusten op zijn bendeleden. Habran wordt geviseerd voor het belangrijkste wapenfeit van de bende, namelijk de overval op een geldtransport van Brinks, in Borgworm, op 12 januari 1998. Op de E40 richting Luik werd het transport toen klemgereden en beschoten. De chauffeur en één begeleider kwamen om, de derde geldtransporteur overleefde het. De overvallers vluchtten, zonder buit.

Volgens getuigen ontstonden er na die mislukte overval grote conflicten binnen de bende-Habran. Enkele zware jongens uit het Luikse misdaadmilieu praatten de bende aan de galg, één daarvan werd later vermoord. En tussen februari 2001 en september 2004 vond er een grote schoonmaak plaats in het gangstermilieu: 8 ijskoude afrekeningen, zoals we die alleen maar kennen uit Amerikaanse maffiafilms.

Er is maar een van de 12 beschuldigden die bekent dat hij bij de feiten betrokken is. Op dit proces is er geen enkel materieel bewijs tegen de beschuldigden, de bewijzen komen alleen van getuigen die uit de biecht klapten. Zij worden beschermd door het gerecht, maar ze vrezen wel voor hun leven. Om die reden zullen er tijdens het hele proces scherpe veiligheidsmaatregelen gelden in het Luikse gerechtsgebouw.

Hieronder de lijst met acht afrekeningen waarvan de bende rond Marcel Habran beschuldigd wordt:

  • 1 Februari 2001: Philippe Maréchal wordt neergeschoten op de parking van het Luikse ziekenhuis Sart-Tilman.
  • 8 November 2001: Francesco Vella wordt door valse agenten doodgeschoten achter het stuur van zijn wagen.
  • 16 Mei 2002: Onofrio Cacciatore wordt door de politie dood aangetroffen in zijn pick-up, met 5 schotwonden in het hoofd. De motor van zijn auto draait nog.
  • 20 Oktober 2002: Robert Bovenisty wordt neergeschoten voor zijn woning in Fléron.
  • 20 Februari 2003: De bokser Georges Hardy wordt doodgeschoten in een café in Fléron.
  • 18 September 2003: Mario Tomasi wordt ’s morgens doodgeschoten bij een bevriende garagist.
  • 9 Augustus 2004: Huurmoordenaar Serge Pierrin wordt doodgeschoten terwijl hij met zijn vriendin een ritje maakt op zijn motor.
  • 15 September 2004: Léopold Maréchal wordt doodgeschoten terwijl hij zijn Porsche in zijn garage wil zetten.