Plan om onderzoeker en substituut in zaak-Habran te vermoorden

Op het proces tegen Marcel Habran en zijn handlangers voor het Luikse hof van assisen zijn de speurders die hebben meegewerkt aan het onderzoek, verder ondervraagd over de grote lijnen van het dossier. Jean-Claude Tahir, die het onderzoek leidde, gaf uitleg over belangrijke onthullingen van beschermde getuigen, onder meer onthullingen over een plan om een speurder en een substituut te vermoorden. Nadat hij eerder de sleutelmomenten van het dossier had overlopen, weidde Tahir uit over belangrijke onthullingen van de beschermde getuige Didier Singleton. Die man was een intieme vriend van Pol Maréchal.

Pol Maréchal is een persoon die meermaals opduikt bij verschillende feiten in het dossier. Zo was hij betrokken bij verschillende overvallen, waaronder die in Borgworm en Findel, en bij verschillende moorden. Nadat Maréchal in 2004 zelf vermoord werd, vreesde Didier Singleton voor zijn eigen leven en dat van zijn familie. Daarom vroeg hij het statuut van beschermde getuige. Daarop bracht hij verschillende feiten van zwaar banditisme aan het licht.

Singleton heeft bekend dat hij op vraag van Pol Maréchal speciale spijkers heeft gemaakt om te gebruiken bij de overval op een geldtransport in Borgworm. Ook verborg hij een van de wapens die bij die overval werden gebruikt. Singleton wees vooral Dalem, Kremer, Schraenen, Maréchal en Lewus aan als de daders van verschillende overvallen. Hij maakte ook bekend dat er plannen waren gemaakt om een substituut van de procureur des konings en de leider van het onderzoek te vermoorden.

De moorden zouden op vraag van Maréchal uitgevoerd worden door Pierrin. Enkele maanden voor de start van het proces is Didier Singleton in de gevangenis overleden aan kanker. Ook de weduwe van Pol Maréchal, die aanvankelijk verdacht werd en opgepakt werd in het kader van bepaalde moorden, genoot het statuut van beschermde getuige. Zij heeft de verklaringen van Cerri en Singleton bevestigd. Ook stelde ze dat ze in verband met dat dossier nooit heeft horen praten over Marcel Habran.

Intussen zorgen de omstandigheden waarin de beschuldigden worden vastgehouden en vervoerd, opnieuw voor problemen. De kortgedingrechter van Luik oordeelde eerder dat beschuldigde Weyns opnieuw in normale omstandigheden vervoerd moest worden, maar de ordediensten zijn terughoudend om dat ook uit te voeren, omdat ze vrezen voor incidenten. Donderdag oordeelde de rechtbank in kort geding dat er voor Eric Weyns opnieuw normale transfervoorwaarden moesten gelden.

Eerder gold bij de overbrenging van Weyns naar de rechtbank en terug veiligheidsniveau 3. Dat betekent dat de ogen en oren van de beschuldigde bedekt worden. Binnenkort zouden voor Weyns ook normale detentievoorwaarden moeten gelden. De politieagenten die instaan voor de overbrenging van de gedetineerde en voor de veiligheid in het Luikse justitiepaleis, zijn niet tevreden met de nieuwe situatie. Die zou volgens hen kunnen leiden tot minder strikte veiligheidsvoorwaarden, wat gevaarlijker kan zijn voor de agenten.

Volgens de veiligheidsverantwoordelijke van het Luikse justitiepaleis bestaat het gevaar op een aanslag als dezelfde veiligheidsmaatregelen toegepast zouden worden voor alle beschuldigden. De politie maakt zich vooral zorgen over twee verdachte voorvallen. Een daarvan deed zich voor tijdens het overbrengen van een gedetineerde. Toen werd de celwagen gevolgd door een wagen met gestolen nummerplaat. Een ander verdacht incident: de broer van een van de beschuldigden is betrapt toen hij foto’s aan het maken was van een deel van de veiligheidsmensen.

Bron » De Morgen