25 jaar cel gevorderd tegen Habran, 30 jaar tegen Dalem

Federaal procureur Michel Yernaux heeft voor het Brusselse assisenhof, dat momenteel in Nijvel zetelt, 25 jaar cel gevorderd tegen Marcel Habran. Voor Thierry Dalem werd 30 jaar geëist. Het openbaar ministerie ziet geen verzachtende omstandigheden en vordert daarom de maximumstraf tegen Habran.

Hij werd eerder schuldig bevonden aan de overval op een geldtransport van Brinks, op 12 januari 1998 in Borgworm, maar zonder de verzwarende omstandigheid van doodslag. Ook werd Habran, net zoals Dalem, schuldig bevonden aan het leiderschap van een criminele organisatie.

Als de jury en het hof een lichtere straf in overweging nemen, dan vraagt het openbaar ministerie een minimumstraf van 15 jaar, zoals uitgesproken werd tijdens het eerste assisenproces in 2009.

Voor Dalem, die schuldig werd bevonden aan dezelfde overval met tweevoudige doodslag als verzwarende omstandigheid, werd 30 jaar cel gevorderd. Bij de strafvordering tegen Dalem werd rekening gehouden met het geweld waarmee hij als kind geconfronteerd werd. De beraadslaging over de strafmaat vindt waarschijnlijk donderdag plaats.

Bron » De Morgen