15 Jaar cel voor Marcel Habran

Marcel Habran is vandaag voor het Luikse assisenhof veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar. Het hof van assisen legde ook 20 jaar terbeschikkingstelling op. Thierry Dalem, Joël Schraenen en Vincent Buret kregen elk 30 jaar cel. Pépé Rosato en Anouar Bennane zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast was er 20 jaar cel voor Claude Kremer en Tony Samardzic en twee jaar voor Jean-Marie Geerts.

Marcel Habran werd schuldig bevonden aan de overval op een geldtransport van Brinks in Borgworm, op 12 januari 1998. Het hof achtte hem ook schuldig aan het leiden van een criminele organisatie. Aan de belangrijkste verzwarende omstandigheid van doodslag op twee begeleiders van het transport om de overval te vergemakkelijken werd hij niet schuldig bevonden.

Pépé Rosato, die schuldig werd bevonden aan de moorden op Francesco Vella, Onofrio Cacciatore, Georges Hardy en Mario Tomasi, kreeg levenslang, net als Anouar Bennane, die schuldig werd geacht aan de moorden op Hardy, Cacciatore en Tomasi. Tony Samardzic moet voor 20 jaar achter de tralies. Hij was de enige die bekentenissen aflegde met betrekking tot de moord op Cacciatore.

Hoewel Thierry Dalem voor verschillende overvallen werd vrijgesproken werd, wordt hij beschouwd als de schutter en de dader van de twee doodslagen bij de overval in Borgworm en als auteur van de overvallen in Dison (met een poging tot doodslag) en in Findel. Ook werd hij schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie.

Dalem kreeg dinsdag 30 jaar cel. Joël Schraenen zag zich eveneens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Hij werd eerder door de jury schuldig geacht aan de overval in Borgworm (zonder de meest verzwarende omstandigheid van doodslag), de overval in Findel en leiderschap van een criminele organisatie. Claude Kremer, die schuldig is aan de overval in Borgworm (eveneens zonder de meest verzwarende omstandigheid van doodslag), de overval in Dison en de overval in Findel, werd veroordeeld tot 20 jaar cel.

De lichtste straf ging naar Jean-Marie Geerts, die twee jaar kreeg nadat hij eerder schuldig werd bevonden aan schriftvervalsing. Tegen hem loopt een internationaal aanhoudingsbevel, op vraag van de Franse autoriteiten. Vincent Buret, de enige die bij verstek werd berecht en schuldig werd bevonden aan de overval in Findel, moet 30 jaar zitten. Hij wordt actief opgespoord door de Belgische, Luxemburgse en Franse autoriteiten.

Buret wordt ook aanzien als leider van een criminele organisatie en de jury weerhield tegen hem de verzwarende omstandigheid van poging tot doodslag op vier politieagenten. Twee van de elf beschuldigden, Eric Weyns en Stefan Lewus, werden eerder al vrijgesproken. Weyns mocht het assisenhof als een vrij man verlaten. Lewus zit nog een andere straf uit.

Bron » De Morgen