Marcel Habran blijft opgesloten in aanloop naar proces

De Luikse gangster Marcel Habran blijft opgesloten in aanloop naar zijn proces voor het hof van assisen van Nijvel op 19 april. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft zijn vraag tot invrijheidstelling verworpen.

Het “proces bis” tegen Habran en consorten is afgelopen donderdag gestart in Nijvel. Dat gebeurde nadat het Hof van Cassatie eerder de beslissing voor het hof van assisen in Luik verbrak. Maar omwille van de paasvakantie zijn de debatten in Nijvel uitgesteld tot 19 april.

De hoogbejaarde Habran zit intussen opgesloten in de gevangenis van Vorst waar hij een hongerstaking was begonnen om de omstandigheden van zijn detentie aan te klagen. Zijn advocaten hebben daarom gevraagd dat hij als een vrij man voor de jury zou mogen verschijnen. Ze argumenteerden dat hij zich nooit aan justitie zou onttrekken.

Maar hun aanvraag werd afgewezen door de kamer van inbeschuldigingstelling in Brussel. Habran blijft dan ook in de gevangenis. “Ik betreur dat in België de rechtspraak ervan uitgaat dat een persoon die voor assisen moet verschijnen, in regel opgesloten zit. Het gaat om een archaïsche visie van het strafsysteem”, aldus de advocaat van de gangster, Laurent Kennes.

Bron » De Morgen