Topgangster Marcel Habran vrijgelaten

Topgangster Marcel Habran heeft in de vooravond de gevangenis van Nijvel verlaten. Enkele uren voordien had de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling de vrijlating van Habran, de peetvader van de Luikse maffia, bevolen. Het proces tegen Habran moet overgedaan worden omdat de uitspraak destijds niet werd gemotiveerd. Marcel Habran mag het land niet verlaten en geen contact hebben met de andere verdachten in zijn dossier. Hij moet ook in zijn eigen woning verblijven.

Habran is de centrale figuur in het langste assisenproces uit de Belgische geschiedenis. Het eindigde op 3 maart 2009. Habran werd in maart veroordeeld tot 15 jaar gevangenis en 20 jaar terbeschikkingstelling voor de overval op een geldtransport in Borgworm op 12 januari 1998. Dat komt neer op een veroordeling tot 35 jaar gevangenis. Het Hof van Cassatie verklaarde het arrest van het hof van assisen in Luik intussen nietig, omdat het niet werd gemotiveerd. Cassatie besliste dat er een nieuw proces moet worden georganiseerd in Brussel.

Bron » De Morgen