Entourage Marcel Habran bedreigt uitgever

Een boek over Marcel Habran dat aanvankelijk in januari zou uitkomen, verschijnt mogelijk pas na zijn assisenproces. De uitgeverij Editions de l’Arbre heeft beslist de publicatie uit te stellen tot na het proces. Ze zegt dat ze via de telefoon onder druk is gezet door de entourage van Habran.

De uitgeverij laat aan journalist Nicolas Gimenne, de auteur van “Marcel Habran, la saga du grand banditisme en Belgique”, wel de keuze een andere uitgever te zoeken. Die ziet in het uitstel een vorm van censuur en weigert te zwichten voor de intimidaties.

Gimenne werd door Habran zelf en een advocaat van hem gecontacteerd om de publicatie tegen te houden. Het boek geeft in 300 pagina’s een synthese van het hele avontuur van Habran.

Marcel Habran werd in maart 2009 in Luik tot vijftien jaar celstraf en twintig jaar terbeschikkingstelling van de regering veroordeeld voor de overval op een geldtransport in Borgworm en als leider van een criminele organisatie. Het arrest werd in cassatie verbroken, waardoor het assisenproces moet worden overgedaan. Het proces “bis” begint op 19 april in Nijvel.

Bron » De Morgen