Verdediging formuleert strategie op proces Habran

De advocaten van de verdediging van de verschillende beschuldigden in het proces-Habran hebben maandagnamiddag voor de jury van het Luikse assisenhof hun verdedigingsstrategie geformuleerd. De advocaat van Anouar Bennane is begonnen met het voorlezen van zijn akte van verdediging van 206 bladzijden, die volgens hem moet leiden tot de vrijspraak van zijn cliënt, die van vier moorden beschuldigd wordt.

De verdediging van Stefan Lewus, meester Rodeyns, herhaalde dat zijn cliënt moet terechtstaan voor de moord op Robert Bovenisty en de aanval op de Armurerie du Nord, met diefstal en gijzeling. Lewus ontkent de hem ten laste gelegde feiten. De man werd nooit met de mensen geconfronteerd die hem van de feiten beschuldigen. Lewus vraagt zijn vrijspraak.

Vervolgens begon meester Mayence, de advocaat van Anouar Bennane, met het voorlezen van zijn akte van verdediging van 206 bladzijden. De advocaat meent dat de verdediging tot nu toe geen tegenspraak kon formuleren op de beschuldigingen van de federaal procureur en dat zijn cliënt tijdens het onderzoek nooit met anderen geconfronteerd werd.

Bennane staat nochtans terecht voor vier moorden, op Onofrio Cacciatore, Georges Hardy, Mario Tomasi en Serge Pierrin. Volgens meester Mayence berusten de beschuldigingen enkel op verklaringen van beschermde of weinig betrouwbare getuigen. Bennane was 22 jaar en had geen strafblad op het moment van de eerste feiten die hem verweten worden. De man zit sinds zijn arrestatie al vier jaar in voorhechtenis. Zijn advocaat vraagt de juryleden hem vrij te spreken.

De verdediging van Bennane haalde verschillende pistes aan die niet onderzocht werden, of die niet meer onderzocht werden toen getuigen de naam van Bennane lieten vallen. Meester Mayence maakte bekend dat Cej Bejtula ook het statuut van beschermde getuige geniet. Bejtula, een voormalige Kosovaarse politieagent die bij een aantal misdrijven betrokken was, werd door het Luikse assisenhof veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor zijn deelname aan een diefstal met doodslag op Damir Tanovic.

Hij werd in dezelfde cel als Tony Samardzic gezet om informatie van hem te bekomen. Morgenvoormiddag zal besteed worden aan het voorlezen van de rest van de akte van verdediging van meester Mayence. In de loop van de dag zullen andere advocaten van de verdediging en de burgerlijke partijen aan het woord komen. Bij het begin van de namiddag zal de zitting onderbroken worden zodat Eric Weyns en zijn advocaten voor de kortgedingrechter kunnen pleiten.

Bron » De Morgen