Proces Habran kostte 4 à 5 miljoen

Het proces tegen Marcel Habran en consorten voor het Luikse hof van assisen heeft exact zes maanden geduurd en heeft in totaal tussen de 4 en de 5 miljoen euro gekost. Het onderzoek duurde meer dan 10 jaar. Het strafdossier omvatte zo’n 110.000 pagina’s.

Van de 21 belangrijke feiten die het oorspronkelijke onderzoek bevatte, hebben er slechts 9 geleid tot een schuldigverklaring. Meer dan 500 getuigen werden gehoord. Het proces ging van start op 3 september 2008 en duurde tot 3 maart 2009. Het staat daarmee te boek als het langste proces in de geschiedenis van de Belgische justitie.

Ook voor de rest geldt het voorbije proces als buitengewoon, alleen al omwille van de voor een hof van assisen nog nooit eerder geziene maatregelen die werden getroffen. Zo moest de zaal van het hof van assisen helemaal worden aangepast zodat het proces er zou kunnen plaatsvinden. Het budget dat nodig was voor die wijzigingen en voor de werking van het hof van assisen (hotelkosten, drinken en de 8.000 bestelde broodjes) wordt geschat op ongeveer een miljoen euro.

Ook voor het beveiligde transport van de verschillende beschuldigden en van sommige beschermde getuigen werd meer dan een miljoen euro uitgetrokken. Daarbij komen nog de kosten voor de lonen van de politieagenten en de overuren die zij zes maanden lang presteerden. De salariskost voor de 50 federale agenten en de 30 lokale agenten bedraagt meer dan 1.700.000 euro. En dan zijn er nog de werkingskosten van het gerecht.

Bron » De Morgen