Europese geheime dienst krijgt vrij spel in Brussel

Brussel herbergt een Europese inlichtingendienst die volstrekt onbekend is bij het grote publiek en ontsnapt aan controle. De Europese dienst Intelligence Center (Intcen) heeft 70 personeelsleden en werkt zelfs met twee analisten van de Belgische Staatsveiligheid en personeel van andere Europese geheime diensten. Dat schrijft De Tijd.

Het Europees Parlement, noch de Belgische toezichthouder Comité I kan het werk van Intcen controleren. Nochtans behandelt de dienst, die valt onder buitenlandchef Catherine Ashton, hoogst vertrouwelijke informatie en stelt hij “top secret”-rapporten op. De topman van Intcen, Ilkka Salmi, is de vroegere chef van de Finse staatsveiligheid.

In een gesprek met De Tijd reageert hij op de “misverstanden” die bestaan over de Europese geheime dienst. “We zamelen zelf geen inlichtingen in. We analyseren enkel de informatie die landen ons doorspelen.” Het mag volgens De Tijd verwonderen dat zo’n uit de kluiten gewassen inlichtingendienst gevestigd is op Belgisch grondgebied en al jaren onder de radar kan blijven. De Belgische toezichthouder Comité I ziet twee heikele kwesties.

Griffier Wouter De Ridder: “Je kan vragen stellen over de juridische grondslag van deze Europese dienst en het democratisch toezicht erop. Nu ja, daar kunnen wij als Belgische toezichthouder niet in interveniëren. Maar er is zeker ook een probleem op Belgisch niveau. Want de Staatsveiligheid kreeg van de regering nog altijd geen richtlijnen om met deze en andere buitenlandse diensten samen te werken. Dat is een probleem dat het Comité I al meermaals signaleerde.”

Bron » De Morgen