Vliegende start voor geheime operaties

De staatsveiligheid heeft de voorbije maanden in het grootste geheim honderden keren gebruikgemaakt van nieuwe onderzoeksmethoden zoals telefoongesprekken en e-mails traceren, huizen doorzoeken en bankrekeningen inkijken. De nieuwe wet op de ‘bijzondere inlichtingenmethoden’ is pas acht maanden van kracht en wordt pas sinds februari volop toegepast. In die korte periode heeft de Staatsveiligheid al 417 geheime operaties uitgevoerd op basis van de nieuwe wet. Dat meldt Alain Winants, de chef van de Staatsveiligheid, aan De Tijd.

De nieuwe wet maakt een opdeling in ‘specifieke’ en ‘uitzonderlijke’ inlichtingenmethode. De uitzonderlijke methoden zijn de meest ingrijpende. Het gaat om camera’s in woningen plaatsen, fictieve bedrijven oprichten, post openmaken, telefoongesprekken afluisteren, banktransacties en -rekeningen inkijken, huizen doorzoeken en binnenbreken in computers. De Staatsveiligheid heeft de voorbije maanden 32 ‘uitzonderlijke’ operaties uitgevoerd.

De specifieke onderzoeksmethoden zijn minder ingrijpend. Het gaat bijvoorbeeld niet over telefoongesprekken afluisteren of mails lezen, wel over het identificeren wie met wie belt of mailt. En het gaat niet over het doorzoeken van privéwoningen, wel van plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Dat soort inlichtingenmethoden heeft de Staatsveiligheid al 385 keer gebruikt.

“We maken intensief gebruik van onze nieuwe bevoegdheden. Maar alle operaties zijn proportioneel en ze worden alleen toegepast als we alle andere, minder ingrijpende methoden hebben uitgeput”, benadrukt Winants. “Ik wil geen details geven. Ik kan wel zeggen dat we regelmatig proberen te achterhalen wie met wie belt. En dat zeker niet alleen in dossiers van terrorisme, ook in onze andere domeinen zoals spionage en de verspreiding van nucleaire apparatuur.”

De Staatsveiligheid was de enige inlichtingendienst in Europa die weinig meer mocht dan informanten ronselen en mensen schaduwen. Zonder twijfel heeft de dienst vroeger een boel informatie gemist. Winants: “We hebben de voorbije maanden in tal van dossiers informatie te pakken gekregen die we zonder de nieuwe methoden nooit te weten waren gekomen. Het is dus zeker een grote hulp. Wat niet betekent dat we de klassieke, menselijke inlichtingenmethoden laten varen.”

De Staatsveiligheid telt zo’n 560 operationele medewerkers. “Maar die nieuwe methoden zijn zeer arbeidsintensief. Vooral inzake administratieve verplichtingen tegenover het Comité I en de bestuurlijke commissie, die ons controleren. We kunnen dus zeker extra middelen gebruiken. Maar we hebben al goed geïnvesteerd in de nodige technologie en de opleiding van het personeel.”

Het is de eerste keer dat er cijfers worden vrijgegeven over de nieuwe methoden. De wet is al sinds 1 september vorig jaar van kracht, maar onenigheid in de regering-Leterme leidde tot maanden vertraging. De MR wilde per se haar eigen mannetje in de nieuwe toezichtscommissie die de operaties moet controleren.

Bron » De Tijd