Politie rekruteert undercoveragenten

In de strijd tegen zware en georganiseerde criminaliteit worden steeds vaker undercoveragenten ingezet om misdaden op te lossen en drugscircuits bloot te leggen. Daarom gaat de directie van de speciale eenheden van de federale politie (CGSU) op zoek naar nieuwe kandidaten.

Infiltreren in drugs- of motorbenden, met pooiers champagne drinken in louche bars of overvallen voorbereiden met zware gangsters. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op undercoveragenten om misdaden op te lossen.

“Wij zoeken zowel mannen als vrouwen. Van alle leeftijden en van verschillende etnische herkomst. Meer details over voorwaarden en selectieprocedure worden eind deze maand bekendgemaakt. Kandidaten moeten wel een politieopleiding gevolgd hebben en krijgen eens geselecteerd een zeer grondige opleiding”, zo klinkt het. Hoeveel nieuwe infiltranten nodig zijn, wordt niet vrijgegeven.

“Discretie is van levensbelang. Voor je eigen veiligheid. Maar ook die van je familie en collega’s. Je moet een goed acteur zijn, zonder toneel te willen spelen. Anders val je snel uit je rol”, zegt een gewezen undercoveragent die om begrijpelijke reden anoniem wenst te blijven. Want eens undercover, altijd undercover.

“Als criminelen weten dat je een valsspeler bent of was, is het niet uitgesloten dat je op een dag, soms jaren later, de rekening gepresenteerd krijgt. Omdat je enkel met de zwaarste criminelen te maken krijgt.”

Bron » Gazet van Antwerpen