Politie en justitie willen inbreken in computers

“Als politie en justitie niet meer bevoegdheden krijgen om binnen te breken in computersystemen, wordt de strijd tegen de criminaliteit onmogelijk.” Dat zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vandaag in De Tijd. “Onze politie en justitie zijn vragende partij om te kunnen inbreken in de communicaties en de informatiesystemen van criminelen”, zegt Turtelboom.

“Want cybercriminelen maken voor hun communicatie steeds vaker gebruik van beveiligde systemen, zowel voor criminele activiteiten als voor de opslag van illegale bestanden, zoals kinderpornografie. De traditionele manieren om bewijzen te verzamelen worden dus inefficiënt. Klassieke telefoontaps en internetonderscheppingen verlenen hoe langer hoe minder toegang tot de effectieve inhoud van de communicaties.”

Momenteel kunnen criminele organisaties de Belgische politiediensten bijvoorbeeld van zich afschudden door niet via de telefoon met elkaar te communiceren, maar wel via de internetcommunicatietoepassing Skype. Ook programma’s als Dropbox, Google Drive, Office 365 en iCloud zijn beveiligd en moeilijk tot onmogelijk toegankelijk voor politiespeurders. Hoe vaak de politie zo op een muur botst, weet Turtelboom niet. De politie houdt daarover geen statistieken bij.

Als politie en justitie geen uitbreiding van hun bevoegdheden krijgen, zal de strijd tegen de criminaliteit onmogelijk worden, luidt de conclusie van de minister. “Dat hoeft niet te leiden tot een digitale oorlogsvoering, op voorwaarde dat de nieuwe bevoegdheden omkaderd worden door de noodzakelijke waarborgen om de privacy te beschermen. In een democratische samenleving die de mensenrechten respecteert, moet zo’n bevoegdheid dan ook in verhouding staan tot het beoogde doel.”

Bron » De Morgen