Grootschalig onderzoek naar graaicultuur politie

Het Comité P, het orgaan dat de politiediensten controleert, voert een groot doorlichtingsonderzoek naar de “graaicultuur” in de Belgische politiekorpsen. “We zijn er al bijna een halfjaar mee bezig. Omdat het onmogelijk is om alle korpsen door te lichten, werken we op basis van een uitgebreide steekproef”, zegt Bart Van Lijsebeth, de voorzitter van het Comité P in de Concentrakranten.

Concreet wordt het systeem van de toelagen (zoals premies voor overuren en weekendwerk) en de vergoedingen (voor alle mogelijke onkosten) volledig binnenstebuiten gekeerd. De resultaten van de verschillende korpsen worden met elkaar vergeleken. Op die manier moet duidelijk worden bij welke korpsen er sprake is van misbruik. Het onderzoek moet in de loop van 2012 klaar zijn.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) zegt ondertussen dat er dringend nood is aan een aanpassing van de politiepremies. “Politiemensen moeten extra betaald worden als ze een lastige opdracht uitvoeren. Maar die premies moeten wel gerechtvaardigd zijn”, zegt ze.

Bron » De Morgen