Speurders willen DNA-test voor alle criminelen

Speurders en forensische experts vragen dat alle criminelen verplicht worden om een DNA-test te ondergaan. Vandaag moeten misdadigers pas een staal afstaan als ze tot minstens vijf jaar cel zijn veroordeeld. “Een verlaging van de drempel zou ons helpen om zaken op te helderen”, luidt het.

De ontmaskering van de Kempense serieverkrachter heeft aangetoond hoe waardevol DNA-onderzoek kan zijn. Omdat misdadigers vaak meermaals toeslaan of hervallen, is een databank met DNA van al veroordeelde criminelen zeker nuttig. In België moeten die pas een DNA-test ondergaan als ze ten minste vijf jaar cel hebben gekregen.

In de buurlanden ligt die drempel een stuk lager. In Groot-Brittannië moet elke man of vrouw die wordt opgepakt, een DNA-staal geven. Daardoor zitten er 3 miljoen DNA-profielen in de Britse databank. Ter vergelijking: de Belgische databank voor DNA van criminelen telt 20.000 profielen.

“Er komen nu per jaar 3.000 profielen bij. Dat zouden er twee tot drie keer meer kunnen zijn”, zegt professor Ronny Decorte van het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid van de K.U.Leuven.

De federale regering heeft zopas een wetsvoorstel goedgekeurd dat de uitwisseling van DNA-gegevens in Europa mogelijk maakt, maar een drempelverlaging zit er niet in. “Daar moet je eerst een politieke consensus over bereiken, en die is er niet””, zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).

“Een verruiming zou absoluut wenselijk zijn, niet alleen bij zedenmisdrijven, maar ook bijvoorbeeld in de strijd tegen rondtrekkende inbrekersbendes”, verklaart professor Decorte. Ook speurders zeggen eensgezind dat een beter uitgebouwde DNA-databank hun werk zou vergemakkelijken.

Bron » Gazet van Antwerpen