Maggie De Block neemt Justitie over van Turtelboom

Maggie De Block (Open VLD) wordt tijdelijk minister van Justitie in de federale regering in lopende zaken. Ze vervangt Annemie Turtelboom die naar het Vlaamse niveau overstapt om er viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie te worden. Dat bevestigden Turtelboom en het kabinet-De Block aan Belga.

De Block was staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering-Di Rupo. Sinds haar aanstelling eind 2011 groeide ze uit tot populairste politica van Vlaanderen, wat haar bij de verkiezingen van 25 mei 131.713 voorkeurstemmen opleverde in Vlaams-Brabant.

Nu Annemie Turtelboom minister van Financiën, Begroting en Energie wordt in de Vlaamse regering-Bourgeois, is de tijdelijke promotie voor De Block dan ook allerminst een verrassing. Hoe lang ze minister van Justitie zal blijven, hangt af van de snelheid waarmee de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel de verwachte “Zweedse” coalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR op de been zullen krijgen. Verwacht wordt dat Turtelboom ook in die nieuwe regering op een ministersportefeuille kan rekenen.

Bron » De Standaard