Turtelboom wil tegen 2014 kruispuntbank justitie

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil werk maken van een strategisch plan om justitie te informatiseren. Tegen 2014 moeten via de kruispuntbank ‘JustX’ alle gegevens over rechtszaken elektronisch verzameld en aan elkaar gekoppeld worden.

Centraal in Turtelbooms informatiseringsplannen, staat ‘JustX’, een kruispuntbank waar alle gegevens elektronisch verzameld en aan elkaar gekoppeld worden Magistraten moeten er tegen 2014 alle pv’s, bewijsstukken van onderzoeksrechters, conclusies van advocaten, vonnissen en uitvoeringsbesluiten voor de gevangenissen in één elektronisch dossier kunnen raadplegen.

De informatisering moet er stap voor stap komen en zal gaan via proefprojecten. “Op die manier moet iedereen op het terrein overtuigd worden”, benadrukt Turtelboom woensdag in De Morgen. Voorbeelden zijn de kruispuntbank Sociale Zekerheid of het eHealthsysteem van Volksgezondheid.

Aangezien er wordt gewerkt met bestaande technologieën, waarvan de overheid de contracten al onderhandeld heeft, moeten geen nieuwe overheidsaanbestedingen gelanceerd worden. Dit jaar wordt 2 miljoen euro voor de kruispuntbank uitgetrokken. Volgend jaar 2,2 miljoen.

Bron » De Standaard