Turtelboom wil debat over deontologie magistraten

Om elke zweem van partijdigheid bij magistraten te vermijden, wil minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) de deontologische code voor de magistratuur herbekijken. Dat zei ze op de Antwerpse zender ATV naar aanleiding van het gecontesteerde bezoek van een aantal Antwerpse magistraten aan een Jain-tempel in Wilrijk.

De beelden van het omstreden bezoek kwamen vorige week aan het licht. Tegelijkertijd woedt er een quasi open oorlog binnen het Antwerpse openbaar ministerie over hoe een grootschalig diamantfraudedossier afgehandeld moet worden.

Turtelboom gaat nu de Hoge Raad voor Justitie vragen om de deontologische code te verfijnen. “Nu durven sommige rechters geen lid worden van een serviceclub, of van het bestuur van een voetbalclub, terwijl andere rechters dat een wereldvreemde houding vinden”, aldus Turtelboom op ATV.

“Ik denk dat we de deontologische code die nu bestaat moeten uitbreiden. Daarover moet trouwens een breed maatschappelijk debat komen. Elke zweem van partijdigheid moet worden vermeden”.

Bron » De Morgen