Turtelboom: “Justitie moet zélf meer communiceren”

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt niet dat er zwaardere sancties moeten komen voor het schenden van het beroepsgeheim. De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois had daarvoor gepleit in zijn mercuriale, maar de minister vindt dat er momenteel andere prioriteiten zijn.

Turtelboom is het met Liégeois eens wanneer die zegt dat perslekken niet kunnen. Maar de zwaardere sancties die hij vraagt voor het schenden van het beroepsgeheim, vindt ze niet nodig.

“Er moeten geen zwaardere straffen komen, er moeten gewoon minder lekken zijn. We hebben een gevangenisprobleem en werken hard om ook de kleine straffen te laten uitvoeren. Dan is dit geen prioriteit”, zei ze inTerzake op Canvas. De kritiek van Liégeois op de pers vindt Turtelboom ook te ver gaan: “Het probleem situeert zich bij de persoon die lekt, men moet niet schieten op de boodschapper.”

De perslekken zijn een probleem, erkent Turtelboom, maar de communicatie van magistraten en rechtsers is dat ook. Ze vindt dat deze zelf meer informatie moeten delen. Zo haalt ze het voorbeeld van het dossier-Michelle Martin aan: “De beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank in Bergen – die ik geheel respecteer – kwam er zonder enige duiding voor slachtoffers en publieke opinie. Nochtans is dat zeer belangrijk in een zaak waarin sprake is van een soort collectief trauma.”

Bron » De Standaard