“Daden Bende van Nijvel beschouwen als misdaad tegen mensheid”

Door de daden van de Bende van Nijvel te beschouwen als een misdaad tegen de mensheid, kan de verjaring van het dossier worden voorkomen. Het zal de onderzoekers toelaten om hun onderzoek na 2015 voort te zetten. Die denkpiste lanceerde Christian De Valkeneer, de procureur des konings van Charleroi, dinsdag.

Als er niets gebeurt, zullen er vanaf 10 november 2015 geen onderzoeksdaden meer mogelijk zijn en zal de onderzoekscel worden ontbonden, aldus De Valkeneer, die het onderzoek naar de bende leidt. Volgens De Valkeneer waren de bijkomende jaren die in 2005 werden bekomen – normaal gezien was de zaak al na twintig jaar verjaard – “helemaal niet nutteloos”. “Er is grondig werk verricht, en dat gebeurt nu nog altijd. De hoop blijft bestaan, en de wil en de motivatie zijn er.”

De daden van de Bende van Nijvel gelijkstellen aan een misdaad tegen de mensheid is volgens De Valkeneer zeker gedurfd. De beslissing om de verjaringstermijn op te schuiven naar veertig jaar “behoort toe aan de volgende regering en aan haar minister van Justitie”, luidt het nog. De Bende van Nijvel doodde in totaal 28 mensen tussen 1982 en 1985.

Bron » Gazet van Antwerpen