Procureur De Valkeneer: “Onderzoek Bende van Nijvel is nog niet dood”

Procureur des Konings Christian De Valkeneer roept politici op om zich te bezinnen over een eventuele verlenging van de verjaringstermijn van het Bende van Nijvel-onderzoek. “De speurders verrichten nog altijd grondig werk. De hoop en motivatie zijn er nog. De Bende van Nijvel is ons nationaal trauma”, zegt de procureur van Charleroi.

“Nu rest er de speurders nog amper vier jaar om de daders te zoeken en voor het gerecht te brengen. Bijzonder weinig in gerechtelijke tijd. In 2015 is de zaak voorgoed verjaard. Als we willen dat de speurders meer tijd krijgen, moet de politiek zich nu bezinnen over een eventuele verlenging van de verjaringstermijn. En niet zes maanden voor die termijn verstrijkt.”

Tussen 1982 en 1985 vermoordde de Bende van Nijvel 28 mensen, meestal bij paramilitaire raids op supermarkten. De Bende was eerder uit op een zo groot mogelijk aantal doden dan een waardevolle buit en zocht vaak de confrontatie met de politie op.

Alle mogelijke sporen werden onderzocht: van extreemrechtse terreur tot ordinaire misdaad. Tevergeefs. Met de exit van onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal en speurder Eddy Vos op een zijspoor leek het onderzoek op een definitieve sisser uit te draaien. Ook een nieuwe oproep tot tips bleef tot nu toe zonder resultaat.

Maar volgens Christian De Valkeneer is er nog hoop. “Hoop en de wil om door te gaan. Het onderzoek is zeker nog niet dood. We beschikken nog steeds over een dynamische onderzoeksrechter en speurdersteam die de daders willen klissen. Maar de verlenging van de verjaringstermijn is een politieke beslissing.”

“Daar is een wetswijziging voor nodig. Men zou kunnen stellen dat de grote, verschrikkelijke misdaden als deze een langere verjaringstermijn verdienen. Het is dubbel. Enerzijds is het maatschappelijk belang van dit dossier groot, anderzijds worden er middelen en manschappen ingezet die anders voor nieuwe zaken gebruikt kunnen worden.”

Bron » De Morgen