Parlementaire enquête naar moord op Aldo Moro

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden begint een parlementaire enquête naar de moord op ex-premier Aldo Moro. Aanleiding zijn nieuwe aanwijzingen dat de dood van de christendemocraat in 1978 had kunnen worden vermeden.

Er zijn al decennia complottheorieën dat sommige politici de ontvoerde Moro niet uit handen van de Rode Brigades wilden redden, omdat het hun beter uitkwam dat hij van het politieke toneel verdween. Zo wilde Moro een bondgenootschap met de Italiaanse Communistische Partij (PCI) aangaan, maar die zag het niet zitten dat Moro’s onlangs overleden partijgenoot Giulio Andreotti een machtige rol zou houden.

Ook waren de VS fel gekant tegen regeringsdeelname van communisten in een NAVO-land. De onderzoeksjournalist Carmine Pecorelli die hierover schreef, werd in 1979 eveneens vermoord. Er is zeer brede steun voor de enquête van alle grote politieke partijen in de Kamer, aldus de krant la Repubblica maandag.

Het Openbaar Ministerie in Rome maakte in juli al bekend dat het een nieuw onderzoek is begonnen naar de Moro-affaire, een van de meest spraakmakende moordzaken uit de tijd van de Koude Oorlog. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Francesco Cossiga zou volgens nieuwe getuigenissen al op de vindplaats van het lijk van Moro zijn geweest toen die nog niet officieel bekend was.

Bron » Volkskrant