Staatsveiligheid: “We schikken ons naar de aanbevelingen van Comité I”

De Staatsveiligheid zegt dat het al “de nodige maatregelen genomen heeft om zich te schikken naar de aanbevelingen” waarvan ze nu al kennis heeft. De inlichtingendienst reageert daarmee op een rapport van het Comité I, dat de inlichtingendienst controleert, waarover De Morgen vandaag schrijft. Volgens de krant noemt het rapport het “problematisch” dat de Staatsveiligheid zomaar namen van politici en andere personen noemde in een vertrouwelijk onderzoek naar Scientology.

Een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid moest in kaart brengen hoe organisaties als Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap instellingen en politici viseren om hun beslissingen te beïnvloeden. In dat rapport, dat in februari gelekt werd, werden ruim dertig politici met naam en toenaam genoemd.

In een persmededeling zegt de Staatsveiligheid nu dat ze “reeds kennis van had twee tussentijdse verslagen van het Comité I” en “reeds de nodige maatregelen genomen heeft om zich te schikken naar de aanbevelingen” waarvan ze nu al kennis heeft.

“We dienen te signaleren dat het verslag waarvan vandaag sprake is de fenomeenanalyse betreft die naar verschillende overheden waaronder het Comité I, werd verzonden in de maand oktober 2012. In die tijd werd geen enkele aanmerking geformuleerd aangaande de manier van werken” zegt de Staatsveiligheid.

“Anderzijds, gezien de aanmerkingen die actueel geformuleerd worden en in afwachting van de definitieve besluiten van het Comité I, heeft de Veiligheid van de Staat intern reeds de maatregelen genomen om zich te schikken naar de aanbevelingen”, luidt het.

Bron » De Morgen