Comité I maakt audit van Staatsveiligheid

In opdracht van de begeleidingscommissie van de Senaat die toezicht houdt op de werking van de inlichtingendiensten, is het Comité I bezig met een externe audit van de Staatsveiligheid. Op die manier wil het parlement nagaan of de dienst kampt met een tekort aan personeel en bijgevolg zijn wettelijke opdrachten niet meer kan vervullen.

Alle leden van de Staatsveiligheid hebben vorige maand een formulier ontvangen dat ze ingevuld moeten terugsturen. De resultaten worden verwerkt in een anonieme schriftelijke enquête. Het gaat om de eerste fase van een doorlichting die minstens drie maanden zal duren. De start van de audit liep enige vertraging op omdat twee experts van Advies Bureau Conseil (ABC) voorafgaand een veiligheidsattest moesten krijgen.

Na de aanslagen van 11 september kreeg terrorismebestrijding de hoogste prioriteit en werden leden van de Staatsveiligheid weggetrokken van andere diensten. Als gevolg van het Europees voorzitterschap in de laatste helft van vorig jaar en de extra veiligheidsmaatregelen rond de Europese topontmoetingen in België, moesten ook meer mensen ingeschakeld worden. In antwoord op interpellaties van kamerlid Tony Van Parys (CD&V) heeft federaal minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) eind vorig jaar toegeven dat de dienst Sekten en de dienst Afrika van de Staatsveiligheid zo niet werden gesloten dan toch op een laag pitje werden gezet.

Godelieve Timmermans, de administrateur-generaal en hoogste baas van de inlichtingendienst, verklaarde in november dat ook de dienst voor de bescherming van het economisch en wetenschappelijk potentieel gesloten is, onder meer wegens personeelstekort. Die dienst moet Belgische onderzoekscentra en bedrijven beschermen tegen economische spionage en werd pas in 1998 in het leven geroepen.

De Staatsveiligheid heeft slechts 390 van de voorziene 480 personeelsleden in dienst. Volgens Van Parys is de evolutie “zorgwekkend” en komt de operationaliteit van de dienst in het gedrang. Ook minister Verwilghen spreekt van een noodsituatie.

Bron » De Morgen