‘Parlementaire controle verlamt staatsveiligheid’

Koen Dassen, de chef van de staatsveiligheid, vind dat het Comité I de werking van zijn dienst verlamt. Het Comité I oefent namens het parlement toezicht uit op de inlichtingendiensten, maar volgens Dassen worden zijn manschappen “gefrustreerd en onzeker” door de vele onderzoeken van het Comité I.

Dassen wil wel “een vorm van parlementaire controle” op de staatsveiligheid, maar wil dat er duidelijke spelregels worden afgesproken, zodat de operationele werking van zijn dienst niet in het gedrang komt. “We staan aan de vooravond van een oorlog”, verduidelijkt hij in een gesprek met De Morgen. “De staatsveiligheid moet op volle kracht en met groot zelfvertrouwen kunnen werken. Zoals het nu gaat, kan het echt niet langer.”

“Het parlementaire toezicht op de inlichtingendiensten is een verworvenheid”, reageert senator Hugo Vandenberghe (CD&V), lid van de parlementaire begeleidingscommissie. “In de huidige context is parlementaire controle zelfs meer dan ooit noodzakelijk.” Vandenberghe wil een spoedvergadering van de commissie.

“Ik vermoed dat de verklaringen van Dassen verband houden met de audit die op bevel van het parlement de staatsveiligheid moet doorlichten. De tweede fase van die audit leidde al tot het ontslag van Godelieve Timmermans als administrateur-generaal. Die derde fase dringt door tot de kern”, stelt Vandenberghe. “De zaak heeft vertraging opgelopen en kon onlangs eindelijk van start gaan.”

Bron » De Morgen