Moord op PS-kopstuk Cools blijft na 20 jaar een mysterie

Maandag 20 jaar geleden werd België opgeschrikt door de moord op PS-kopstuk André Cools, die in Luik onaantastbaar leek. Hoewel de schutters en organisatoren werden veroordeeld, blijven het motief en de opdrachtgever(s) een mysterie. De Belgische veroordeelden zijn overigens intussen allen (voorwaardelijk) vrij.

Op 18 juli werd de PS-minister van staat met twee kogels gedood op de parking van een appartementsgebouw in de Luikse gemeente Cointe, waar zijn vriendin, die zwaargewond raakte, woonde.

Onderzoeksrechter Véronique Ancia leek in het ijle te speuren tot in 1996 een anonieme getuige voor een bedrag van 200.000 euro de speurders leidde naar de Waalse minister van Lokale Besturen, Alain Van der Biest, en zijn secretaris Richard Taxquet. Beiden wezen elkaar aan als hoofdschuldige tot Van der Biest een jaar voor het proces zelfmoord pleegde. In zijn afscheidsbrief bleef hij zijn onschuld uitschreeuwen.

In januari 2004 werd Taxquet na een proces van 12 weken veroordeeld tot 20 jaar cel als brein voor de moord, terwijl zijn kompanen gevangenisstraffen van 5 tot 20 jaar kregen. De Tunesische doders werden in Tunesië tot 25 jaar veroordeeld.

Het proces slaagde er evenwel niet in een motief of de opdrachtgevers te bepalen. Was het wraak van Van der Biest tegenover zijn mentor die zijn politieke carrière wilde vernietigen vanwege de anarchie op zijn kabinet? Moest Cools het zwijgen opgelegd worden omdat hij dreigde het smeergeld in de Agusta-affaire bekend te maken, of fraude bij Omob, het huidige Ethias? De cel-Cools is er nooit in geslaagd een duidelijk motief te bepalen. Intussen kreeg Taxquet gelijk voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens, waardoor een nieuw assisenproces dreigt.

Bron » Het Laatste Nieuws