Medeplichtige moord André Cools vrijgelaten

De strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist om Domenico ‘Mimo’ Castellino (55) onder strikte voorwaarden vrij te laten. De Italiaan kreeg in 2007 twintig jaar cel voor zijn aandeel in de moord op minister van Staat André Cools (PS). Politicus André Cools werd op 18 juli 1991 neergeschoten toen hij het appartement van zijn vriendin Marie-Hélène Joiret verliet. De twee moordenaars – later zou blijken dat het om Tunesische huurmoordenaars ging – sloegen op de vlucht.

Het onderzoek wees uit dat de moord gepland werd op het kabinet van de toenmalige Waalse minister Alain Van Der Biest (PS). Organisator van de moord was kabinetschef Richard Taxquet. Die wilde niet dat Cools een eind maakte aan het lucratieve gesjoemel binnen het kabinet. Cools had namelijk aangekondigd dat hij zou ingrijpen. Van Der Biest, die met een zwaar alcoholprobleem kampte, liet de sjoemelaars op zijn kabinet begaan.

De twee Tunesiërs werden in 1998 veroordeeld tot 25 jaar cel. Ze bleken gerekruteerd door Mimo Castellino. Hij was het die hen na de moord naar Italië bracht en zich van de moordwapens ontdeed. De Italiaan stuurde zijn kat naar zijn eerste proces, maar kon twee jaar later bij een toevallige wegcontrole in Duitsland geklist worden. Hij kreeg voor zijn aandeel in de moord twintig jaar, maar is dus nu voorwaardelijk vrijgelaten en moet strikte maatregelen respecteren.

Bron » Het Nieuwsblad