Medeplichtige aan moord op André Cools wordt opnieuw berecht

Domenico Castellino, een van de verdachten in het proces rond de moord op André Cools, zal zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor het Hof van Cassatie aanvechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde ons land in juli vorig jaar tot het betalen van 2.000 euro schadevergoeding aan Domenico Castellino, de man die in 1991 de twee Tunesische huurmoordenaars vervoerde die PS-politicus André Cools moesten ombrengen.

Daarmee bood het Europees Hof Castellino ook de mogelijkheid om zijn veroordeling tot twintig jaar cel voor het Hof van Cassatie aan te vechten.

Domenico Castellino werd in 2004 door het Luikse assisenhof veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de moord op Cools. Zijn dagvaarding was niet naar zijn Italiaans adres gestuurd en Castellino liet verstek gaan. Tijdens een tweede assisenproces kreeg hij dezelfde straf.

Castellino en zijn advocaat trokken naar het Europees Hof. Ze meenden dat hij geen evenwichtig proces had gekregen omdat er geen motivering bij het verdict was. Het Hof gaf hen gelijk. “We kunnen binnen de zes maanden een verzoek indienen om het Hof van Cassatie te vatten, dat op zijn beurt de beslissing van het assisenhof zou kunnen annuleren, met of zonder verwijzing naar een nieuw assisenhof”, legde Castellino’s raadsman toen uit.

Indien het tot een derde assisenproces komt, zullen de burgerlijke partijen niet kunnen tussenkomen. “Ik betreur dat”, aldus de advocaat. Mocht het tot een vrijspraak van zijn cliënt komen, dan zou de staat de schadeloosstelling van de slachtoffers op zich nemen in de plaats van Castellino. Die is sinds 2011 in voorwaardelijke vrijheid.

Bron » De Morgen