Meer dan 6.000 euro schadevergoeding voor medeplichtige moord André Cools

België moet 6.312 euro betalen aan de man die in 1991 de twee Tunesische huurmoordenaars vervoerde die PS-politicus André Cools moesten ombrengen. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld.

Domenico Castellino is sinds 2011 voorwaardelijk vrij, nadat hij was veroordeeld tot twintig jaar cel voor medeplichtigheid aan de moord op André Cools. De jury had het arrest echter niet gemotiveerd, waarop hij naar Straatsburg trok. Eerder had Richard Taxquet in dezelfde zaak om die reden al gelijk gekregen.

België veranderde in 2010 zijn assisenwet en vroeg daarop de zaak-Castellino in Straatsburg van de rol te laten schrappen. Het mensenrechtenhof deed dat echter niet en oordeelt nu dat Castellino geen eerlijk proces kreeg. Volgens de rechters waren de vragen aan de jury ’te laconiek’ en voor alle beschuldigden hetzelfde.

Door het gebrek aan motivering kon hij ook niet weten op grond van welk bewijsmateriaal hij precies veroordeeld was, luidt het. Castellino had 20.000 euro morele schadevergoeding gevraagd, maar krijgt uiteindelijk 2.000 euro. Daarnaast krijgt hij wel nog 4.312 euro voor de proceskosten, aldus nog Gazet van Antwerpen. België kan wel nog in beroep gaan.

Bron » De Standaard