Moord op Julien Lahaut was geen improvisatie

Historici die de moord op Julien Lahaut onderzoeken, maakten zopas een eerste balans op. Julien Lahaut, de voorzitter van de communistische partij in België, kwam op 18 augustus 1950 om het leven bij een aanslag. Een week voor zijn dood zou hij “Vive la République” geroepen hebben toen koning Boudewijn de eed aflegde in het parlement.

Het historische onderzoek naar de moord op Lahaut werd in 2008 door de Senaat bevolen. De eerste fase is bijna afgerond. Volgens Emmanuel Gerard, professor aan de KU Leuven, was de aanslag geen improvisatie. “De vraag is wie de opdrachtgevers waren. Waren het leopoldisten die ervan overtuigd waren dat de koning de laatste bescherming tegen het communisme vormde, of is de moord te kaderen in het verhevigen van de Koude Oorlog?”

Of er geld zal zijn voor de tweede fase, is nog niet geweten. Gerard hoopt van wel: “We willen ook nog graag toegang krijgen tot de archieven van de Staatsveiligheid, die nu nog gesloten zijn.”

Bron » De Standaard