Moord op Lahaut wordt opnieuw onderzocht

Er komt een nieuw historisch onderzoek naar de moord op Julien Lahaut, meer dan 60 jaar geleden. De Waalse regering trekt daarvoor 150.000 euro uit. Bij de eedaflegging van koning Boudewijn zou Lahaut “Vive la république” hebben geroepen, een week later werd hij vermoord.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA). Via een publieke oproep werd al 50.000 euro verzameld. Waals minister van Onderzoek Jean-Marc Nollet (Ecolo) doet daar nu 150.000 euro bovenop, genoeg om de eerste fase van het onderzoek te bekostigen. Het SOMA schat dat in totaal zowat 470.000 euro nodig zal zijn.

Julien Lahaut was voorzitter van de toenmalige Kommunistische Partij van België. Hij raakte vooral bekend omdat hij tijdens de eedaflegging van koning Boudewijn op 11 augustus 1950 “Vive la république” zou hebben geroepen. Een week later werd hij vermoord. Het is niet duidelijk of het daadwerkelijk Lahaut was die riep. Mogelijk was de uitroep afkomstig van iemand die in zijn buurt stond.

De Senaat stemde in 2008 een resolutie die de federale overheid vraagt om een wetenschappelijk onderzoek te financieren naar de gebeurtenissen. Het SOMA zou het onderzoek voeren, maar sinds 2008 werd geen enkele stap ondernomen om het effectief op te starten. Dankzij de steun van de Waalse regering kan de studie nu in april aanvangen.

Bron » VRT Nieuws